Dokumentförstörare säkerhetsklass

Dokumentförstörare är bra att ha på arbetsplatser där man regelbundet hanterar papper med känslig information, det kan vara personuppgifter eller annan information som man behöver makulera. En dokumentförstörare är en apparat som man använder för att förstöra papper som innehåller känslig information. Dokumentförstörare delar pappret i små bitar så att innehållet på pappret blir oläsligt. Oftast fungerar dokumentförstöraren så att man matar in pappret i toppen och sedan strimlas pappret i små bitar och bitarna hamnar i en behållare. Dagens dokumentförstörare är elektriska, förr i tiden fanns det dokumentförstörare som var manuella.

Säkerhetsklasser för dokumentförstörare

Dokumentförstörare brukar delas in i sex eller sju olika säkerhetsklasser. Ju högre klass desto säkrare och desto smalare och/eller kortare strimlor och/eller spån delar dokumentförstöraren upp pappret i. När det gäller klass 1-3 så strimlas pappret vilket innebär att pappret delas i avlånga remsor. Klass 3-7 använder en teknik som kallas för crosscut vilket innebär att pappret delas i små rektangulära bitar. Ju högre säkerhetsklass desto mindre pappersbitar delar dokumentförstöraren pappret i.

Lista på säkerhetsklasser och vad de innebär

  • Säkerhetsklass 1 innebär en skärbredd under 12 mm
  • Säkerhetsklass 2 innebär en skärbredd under 6 mm
  • Säkerhetsklass 3 innebär en skärbredd under 2 mm
  • Säkerhetsklass 3 innebär en spånbredd på under 4 mm och en spånlängd på under 80 mm
  • Säkerhetsklass 4 innebär en spånbredd på under 2 mm och en spånlängd på under 15 mm
  • Säkerhetsklass 5 innebär en spånbredd på under 0,8 mm och en spånlängd på under 13 mm

Säkerhetsklass 6 innebär en spånbredd på under 1 mm och en spånlängd på under 5 mm

SäkerhetsklassBra dokumentförstörare ska vara klassade efter de olika säkerhetsklasserna (DIN 66399), från 1 till 7. I den lägsta klassen blir ett A4 till ca 30 strimlor med storleken 7 mm i bredd.

Det skulle med andra ord kunna vara möjligt att med mycket avancerad utrustning pussla ihop pappret igen. I den allra högsta klassen korsstrimlas pappret till 1 x 4,7 mm små bitar, ett A4-ark blir då cirka 13 300 bitar och det finns faktiskt inte i hela världen en existerande maskin som kan foga samman bitarna igen, för att på det sättet åter kunna utläsa informationen.

För de allra flesta företag kan det räcka med säkerhetsklass 4 medan säkerhetsklasserna 5 och 6 används för mycket känsliga data. För att ge några exempel: sådant som produceras på advokatkontor och myndighetsavdelningar.

Comments are closed.